Houtafval

Wat is houtafval?

Houtafval is hout afkomstig van houtproducten en bouwmaterialen,  zoals meubels, kozijnen, pallets en kisten, hout dat vrijkomt bij bouwprojecten, sloop en vervangingswerkzaamheden in de bouw of klussen in huis en tuin. Snoeiafval valt onder de categorie groenafval.

Houtafval is bij uitstek geschikt voor hergebruiken voor recycling. De manier waarop dit gebeurt is afhankelijk van de kwaliteit en de mate van vervuiling van het afvalhout. Daarom verdelen we afvalhout in 3 categorieën die we gescheiden inzamelen.

Categorie 1: A hout

A hout is de schoonste categorie. Onder A hout verstaan we hout dat niet behandeld of geimpregneerd is. Dus schone (ongeverfde) planken, balken, steigerdelen, pallets en kisten.
A hout is geschikt voor zowel hergebruik / upcycling als voor recycling, bijvoorbeeld in de pallet- of spaanplaatindustrie.
Kijk hier om te zien wat er wel en niet is toegestaan in een A-hout container.

Categorie 2: B hout

Bij renovatie- en sloopwerkzaamheden komt doorgaans houtafval vrij dat is verlijmd, geverfd, gelakt of geplastificeerd. Dit omvat onder andere hardboard, zachtboard, triplex, multiplex, spaanplaat, maar ook kozijnen, deuren en meubels. Dit type hout wordt geclassificeerd als categorie B-kwaliteit.

Een aanzienlijk deel van het B-kwaliteit hout wordt versnipperd en vervolgens gebruikt in de houtvezelindustrie en de productie van spaanplaten.
Kijk hier om te zien wat er wel en niet is toegestaan in een B-hout container.

Categorie 3: C hout

C-hout wordt ook wel geïmpregneerd of verduurzaamd hout genoemd. Voorbeelden zijn tuinhout, spoorbielzen en heiningpalen. Geïmpregneerd hout is behandeld is met stoffen waardoor de levensduur wordt verlengd. Omdat het hout giftige stoffen bevat is hergebruik niet toestaan. C-hout mag daarom alleen als brandstof worden toegepast, met als doel energieopwekking.
Kijk hier om te zien wat er wel en niet is toegestaan in een C-hout container.

Waarom afvalscheiden bij de bron?

Hergebruik of upcycling is een vorm van recycling waarbij het product na verwerking dezelfde of zelfs een betere kwaliteit heeft. Bij hergebruik wordt dus niet alleen de grondstof van een product hergebruikt, maar het gehele product, waardoor het zijn waarde behoudt of zelfs meer waarde krijgt. Door upcycling hoeven er minder materialen te worden aangeschaft, worden er minder grondstoffen gebruikt en wordt er dus minder CO2 uitgestoten. Het hergebruik van A-kwaliteit hout bespaart kosten, omdat er minder nieuwe houtmaterialen hoeven te worden gekocht. Daarnaast vermindert het de hoeveelheid afval en daagt het bedrijven en ondernemers uit om duurzamere producten, die goed kunnen worden hergebruikt, te ontwikkelen.

Recycling is het proces waarbij afvalproducten worden afgebroken tot hun basismateriaal en opnieuw worden verwerkt tot nieuwe producten. Denk hierbij bijvoorbeeld het vermalen en persen van hout voor het maken van pallets en spaanplaten. In plaats van nieuwe grondstoffen te gebruiken, worden er gerecyclede materialen gebruikt. Bij het recyclen van producten worden niet alle delen hergebruikt. Zo wordt een deel van het B-hout hergebruikt in de spaanplaatindustrie en een deel dient als bio-brandstof ten behoeve van energieopwekking.

Om afvalstromen zo kwalitatief mogelijk te kunnen recyclen is een goede afvalscheiding noodzakelijk. Een goede afvalscheiding zorgt niet alleen voor betere kwaliteit voor recycling, maar vermindert ook het gebruik van primaire grondstoffen. Bovendien levert het voor bedrijven vaak een kostenbesparing op. Echt een win-win situatie dus.

Wat doet Spelt met uw houtafval?

Pallets vormen een grote afvalstroom binnen logistieke ondernemingen. Het verlagen van de houtstroom voor deze pallets is niet alleen vanwege duurzaamheid interessant, maar wordt vanuit Europese wetgeving binnenkort verplicht.

Europese wetgeving richt zich op het hergebruik van pallets. In 2030 moet het hergebruik op 30% liggen en in 2040 zelfs op 90%.

Van de pallets die wij inzamelen worden de schone pallets nagekeken, gerepareerd en hergebruikt. Andere delen worden vermalen zodat deze kunnen worden hergebruikt in onder andere nieuwe pallets en spaanplaten.

Spaanplaten worden ingezameld en gaan vervolgens grotendeels rechtstreeks naar de spaanplaatindustrie voor hergebruik.

Hout dat niet direct kan worden hergebruikt, wordt versnipperd zodat het kan dienen als grondstof in de houtvezelindustrie, bijvoorbeeld voor het maken van spaanplaat en pallets, of als bio-brandstof ten behoeve van het opwekken van duurzame energie.

Een container bestellen?

Afhankelijk van de aard en omvang van uw afvalstroom kunnen wij u diverse opties aanbieden voor het scheiden en afvoeren van uw houtafval. U kunt bij ons containers bestellen voor bijna iedere afvalstroom. Onderaan deze pagina ziet u een eerste selectie uit ons aanbod van rolcontainers voor houtafval. Heeft u behoefte aan advies of wilt u weten welke containers we nog meer kunnen bieden? Neem dan contact met ons op:

Spelt Branding Shootdag 2

Wilt u flexibiliteit in uw afvalbeheer?

Afhankelijk van uw afvalstroom kiest u voor plaatsing van één of meerdere rolcontainers voor uw houtafval. Wij adviseren u graag welk formaat en welke leegfrequentie voor u het meest geschikt is. En heeft u behoefte aan een extra lediging, dan vraagt u dat eenvoudig aan via ons klantportaal. Op deze manier zorgen we er voor dat uw afvalbeheer soepel verloopt en u altijd een passende oplossing heeft voor uw bedrijfsafval.

Wij staan graag voor je klaar!

Elke situatie is anders en wij denken daarom graag met je mee. Wij luisteren graag naar jouw wensen en maken een passende aanbieding!

Vraag een adviesgesprek aan en wij nemen binnen een werkdag contact met je op.

Service in heel Nederland

Wij leveren rolcontainers in
heel Nederland

Scherpe prijzen

Perfecte prijs kwaliteit
verhouding

Geen verborgen kosten

Geen addertjes onder
het gras

Geschikte containers

3m³ Portaalcontainer

6m³ Portaalcontainer

10m³ Gesloten Portaalcontainer

10m³ Portaalcontainer

12m³ Portaalcontainer